Print This Post

Comunicat de presa al Asociatiei ACCEPT referitor la declaratiile doamnei deputata Sonia Draghici in legatura cu homosexualitatea (14 martie 2014)

Am aflat din presa despre declaratiile recente ale doamnei deputate Sonia Draghici in legatura cu homosexualitatea facute in contextul unei initiative legislative recente privind castrarea chimica a pedofililor.

Facem un apel catre doamna deputata Draghici si fata de toti parlamentarii si alti lideri de opinie sa nu mai asocieze homosexualitatea cu pedofilia si cu bolile psihice. Generarea unor confuzii intre homosexualitate si pedofilie sau asimilarea pedofiliei cu homosexualitatea indica lipsa de informatie corecta din punct de vedere stiintific si/sau prejudecati homofobe care nu isi au locul in spatiul public.

Inca din anii 1970, Asociatia Psihologilor Americani si din anul 1990, Organizatia Mondiala a Sanatatii au stabilit ca homosexualitatea nu este o boala psihica, ci o orientare sexuala, alaturi de heterosexualitate si bisexualitate. Asadar, cei sau cele care continua sa vorbeasca despre homosexualitate in context patologic dovedesc necunoasterea standardelor medicale si legale actuale.

Amintim ca afirmatii asemanatoare facute in anul 2013 de catre senatorul Puiu Hasotti au fost calificate de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ca afirmatii „homofobe, jignitoare la adresa comunitatii homosexualilor” si ca afirmatii „gratuite”, care nu sunt necesare in exprimarea pozitiei publice a politicianului in cauza fata de subiectul in dezbatere. Asa cum domnul senator Puiu Hasotti a admis la audierea in fata CNCD ca declaratia sa „a fost total nepotrivita si neconforma cu realitatea”, speram ca si doamna deputata Sonia Draghici sa revina in cel mai scurt timp asupra declaratiilor facute.

In Romania, persoanele homosexuale se confrunta cu discriminare, stigmatizare si chiar violenta, fiind unul dintre grupurile fata de care atitudinile discriminatorii din societate sunt cele mai puternice. Dezinformarea si declaratiile homofobe din partea unor parlamentari nu fac decat sa hraneasca astfel de sentimente de intoleranta si sa expuna persoanele homosexuale la si mai multa stigmatizare si violenta.

ACCEPT ca organizatie de drepturile omului nu sustine, nu a sustinut si nu va sustine pedofilia, indiferent de forma pe care ar lua-o si condamna toate formele de abuz sexual si de exploatare sexuala, indiferent de orientarea sexuala sau identitatea de gen a faptuitorului sau victimei. Consideram ca protectia persoanei, cu atat mai mult a minorilor, si prevenirea actelor de violenta sexuala constituie o obligatie a autoritatilor si necesita interventia atenta, adecvata si eficienta cu respectarea standardelor de drepturile omului deja elaborate in acest sens de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si cu respectarea Articolului 22 din Constitutia Romaniei.

Pentru informatii suplimentare si declaratii o puteti contacta pe  Romanita Iordache, Vicepresedinta ACCEPT, la (+4)0723640115.

Descarcati: Comunicat 14 martie ref declaratia Sonia Draghici in legatura cu homosexualitatea

Protected by Webpro.ro